wtorek, 12 lipca 2011

Biszkopt

Prosty przepis na tradycyjny biszkopt bez proszku do pieczenia.


Składniki:
6 jaj
25 dag mąki tortowej
15 dag cukru kryształu
Przygotowanie:
Białka ubij na sztywną piane,dodaj cukier i znów ubij na sztywno,dodaj żółtka i ubij.Mąkę przesiej i wsyp do masy jajecznej,delikatnie ale dokładnie wymieszaj.Przełóż
ciasto do tortownicy(tortownicy niewolno niczym smarować ani posypywać)Wstaw do nagrzanego piekarnika (220 sto.C)i piecz około 60 min.Aby sprawdzić czy biszkopt się upiekł wysuń tortownice z piekarnika i delikatnie naciśnij palcami na wierzch ciasta,jeśli ciasto się podniesie jest upieczone.Kiedy biszkopt całkiem wystygnie ostrym nożem odkrój go od formy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz